MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 
Splošni napotki

Na gorsko kolesarstvo izpod svoje čelade gledam kot na prašno in blatno avanturistično rekreacijo po bolj ali manj strmih terenih, če se le da brez asfalta in to ne nujno v gorah. Torej v stilu francoskega izraza za gorsko kolo: VTT (Velo Tout Terrain = kolo za vse terene). To naj bi bila tudi značilnost opisanih tur, predstavljenih tukaj.

 

V Sloveniji še vedno velja uredba, ki prepoveduje vožnjo s kolesi v naravnem okolju. Morebitni sporni deli poti pri opisanih turah niso posebej označeni. Vožnja je v vsakem primeru na lastno odgovornost! Če ste v dvomih, pojdite peš sporni del poti.

KAŽIPOT

Kažipot je opis ture za na pot. To je navodilo, kako najti opisano pot. Kažipot je narejen v tabelarični obliki za lažjo uporabo. Z razdaljo in višino je praviloma navedeno vsako križišče in odcep, pomembni pa so poudarjeni s črno barvo in večjimi črkami (POZOR glede tiskanja!). 

 

Starost kažipota oz. čas, ko je bil zadnjič preverjen na terenu, je podan desno zgoraj, npr. avgust 2003. To velja tudi za ostale pomembne informacije ture.

 

Kako uporabljati kažipot? Vozite tako, da spremljate pomembne odcepe (črno poudarjene) - med njimi vozite vedno po glavni in bolj zvoženi poti in/ali naravnost v isti smeri. Če ste v dvomih, preverite podroben del kažipota, ki je drobno tiskan in ni črno poudarjen.

 

Nikakor ne smete pričakovati, da se bodo kilometri na vašem števcu popolnoma ujemali s kažipotom, tudi če imate števec dobro nastavljen (Kako nastaviti števec?). Odstopanje vaših razdalj od podatkov v tabeli je potrebno upoštevati in v primeru večjih odstopanj meriti krajše razdalje (od križišča do križišča), ker so tako tudi napake manjše. 

 

V vsakem primeru je potrebno poleg opisa v tabeli uporabljati tudi zemljevide, po možnosti Državne topografske karte 1:25000, ki jih lahko dobite na Geodetskih upravah po Sloveniji in tudi v specializiranih prodajalnah.

 

Še beseda o času ture (čas po števcu): to je čas merjen s kolesarskim števcem, ki meri samo čas čiste vožnje. Torej ustavljanja in počitki niso vključeni. Praksa kaže, da lahko približen celoten čas dobimo tako, da za vsakih 10 km računamo vsaj eno uro.

tiskanjE KAŽIPOTA

Ker so v kažipotu za na pot velikosti črk različne ter pomembne celice tabele obarvane črno, običajno tiskanje iz brskljalnika pa to ne podpira, imate za tiskanje kažipota dve možnosti:

 

  • če lahko v vašem brskljalniku nastavite tiskanje ozadja:

za tiskanje tiskanje

  • v vsakem primeru je najbolje tiskati s pomočjo Adobe Reader-ja:

pdf  

 

 

KAKO NASTAVITI ŠTEVEC?
Natančnost kolesarskega števca je odvisna od natančnosti vnesenega obsega kolesa (gume oz. plašča), ki pa ni odvisna samo od col gume (npr. 26") temveč tudi od tlaka v gumi. To pomeni, da če vam guma malo spušča in je tlak v gumi neopazno manjši kot takrat, ko ste izmerili obseg gume, bo vaš števec kazal napačno - več. 

 

Tudi način, kako izmerite obseg gume, je pomemben. Najbolje je, če se s kolesom zapeljete po ravni cesti, štejete število obratov ter nato z metrom izmerjeno razdaljo delite s številom narejenih obratov. Dobro je, da si ob tem zapomnite tudi tlak v gumi. Postopek je potrebno ponoviti ob vsaki menjavi plašča z drugo znamko oz. tipom.

 

Toda tudi če bi imeli vsi popolnoma natančno nastavljene števce, bi bile med njimi razlike zaradi različne vožnje posameznikov (vijuganje, linija vožnje ...)

LEGENDA

km - kilometri, dolžina ture

 

m - metri, skupna višinska razlika oz. nadmorska višina, kot npr. v kažipotu

 

h - čas v urah po števcu, čas čiste vožnje brez postankov

 

zahtevnost - skupna zahtevnost ture

 

panorama - razglednost terena, lepota poteka ture in primernost podlage

 

tehnika - tehnika vožnje; zahtevnost glede obladovanja kolesa pri premagovanju ovir pri vzponih in spustih

 

orientiranje - zahtevnost orientacije na terenu pri iskanju poti

 

kondicija - potrebna fizična pripravljenost glede na dolžino ture, višinsko razliko in teren

 

---------------

 

singletrack - pot, steza, vlaka, zahtevnejši kolovoz (ni možna vzporedna vožnja)

 

kolovoz - pot širine do 2 m, po kateri lahko normalno pelje terensko vozilo

 

makadam - neasfaltirana cesta, po kateri lahko normalno vozijo navadna vozila

 

asfalt - stranska ali glavna asfaltirana cesta

 

---------------

 

min - čas v minutah

 

DTK - Državna topografska karta Slovenije, merilo 1:25000

 

št. - številka zemljevida DTK

 

AS - Atlas Slovenije, merilo 1:50000

 

str. - stran zemljevida v knjižni izdaji AS

 

PZS - Planinska zveza Slovenije

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


2003 - 2011   

Copyright © Marjan Tkavc