MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Kolo in čistoča

   

 

Če je čiščenje okvirja skrbnost, potem je čiščenje verige nujnost. Brez heca!!

 

1. Uvod

Čiščenje kolesa, pa najbrž ne samo kolesa, je zagotovo najmanj zabavno opravilo. Nekateri kolesarji sploh ne čistijo kolesa, ampak pustijo, da se umazanija kopiči, dokler kar sama ne pade z okvirja. Kar nekaj razlogov obstaja, zakaj to ni pametno:

  • umazanija, ki ostane na kolesu, počasi prodira v notranjost ležajev in ostalih pomembnih delov, zaradi česar se veča obraba ter s tem življenjska doba kolesa krajša

  • kolo slabše deluje: prestavljanje ni tako gladko, zavore se trdo premikajo, itd.

  • skrijejo se poškodbe, npr. usodnih razpok okvirja ni mogoče pravočasno opaziti

  • čisto kolo je lepše voziti

 

Poleti, ko je suho, se prah z makadamskih in kolovoznih poteh v tankih slojih pridno nabira na okvirju in ostalih delih vašega gorskega kolesa. Po dežju in v mokrih obdobjih se prah na poteh spremeni v blato, ki je še bolj nadležno. V vsakem primeru se rednemu in kar pogostemu čiščenju našega gorskega konjička ne moremo izogniti, kar še posebej velja za verigo.

 

Če smo imeli bližnje srečanje z večjo količino blata, potem moramo opraviti temeljito - generalno čiščenje (poglavje 1 - 7), kar se ponavadi zgodi nekajkrat na sezono. Sicer moramo obvezno pred vsako nekaj deset kilometrsko vožnjo očistiti verigo in jo namazati (poglavji 6 in 7). V nasprotnem primeru bo obraba verige in verižnikov precej hitrejša.

 

 

   

 

1. Uvod

2. Kaj potrebujemo?

3. Namakanje

4. Miljenje in drgnenje

5. Suho brisanje

6. Čiščenje pogona

7. Mazanje pogona

 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc