MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Vodniki za jezne gume

   

 

2. Strme kolesnice

Avtor: Marko Paternu
Št. tur: 105
Št. strani: 292
Založba: Interalta, Ljubljana 1997

 

To je biblija za vse zagrizene gorske kolesarje. Že podnaslov pove, da je to resen vodnik, saj je vsebuje 105 zahtevnih gorsko kolesarskih tur. No, dejstvo je, da niso vse zahtevne. Najbrž je bil namen podnaslova, da vodnik že na daleč odvrne bralce, ki se ukvarjajo z gorskim kolesarjenjem in ne gorskim kolesarstvom. In ker je žal večina ostalih vodnikov na slovenskem namenjena ravno gorskem kolesarjenju, je podnaslov na mestu.


Zasnova

Vodnik pokriva celotno Slovenijo z največ turami v alpskem delu. Merilo za izbor in tudi cilj posamezne ture je čim večja višinska razlika. Tako da veliko, morda celo preveč predvsem vzponov poteka po asfaltnih cestah. Seveda je to stvar okusa. Gorsko kolo ni samo za v gore. Imenovati bi se moralo terensko kolo, saj je osnovna razlika glede na ostala kolesa to, da ni primeren za asfalt.


Vodnik je nekaj posebnega tudi na zunaj, ker ni vezan v knjigo, ampak v fascikel. Tako se lahko celotno besedilo posamezne ture vzame s sabo na pot. V ta namen je priložena tudi zaščitna plastična mapa. To je zelo uporaben način izdelave gorsko kolesarskega vodnika.


Kupčku lističev tur je priložena tudi knjižica na 60 straneh z uvodnimi besedami ter koristnimi napotki, ki je napolnjena s čudovitimi barvnimi slikami. V preostalem vodniku so slike črno bele. Žal pa ni nikakršnih podnapisov ali drugih komentarjev k slikam - velika pomanjkljivost.


Podatki o turi

Avtor se je potrudil ter navedel veliko podatkov: območje, izhodišče, karte (Atlas Slovenije in podobne), dolžina, višinska razlika (tudi skupna!), nošenje kolesa ter najbližji kolesarski servisi. Manjka samo pomemben podatek o podlagi njegovih strmih kolesnic!


Pohvala gre seveda za novost pri gorsko kolesarskih vodnikih - podajanje zahtevnosti vzpona in spusta z lestvico od 1 do 7 ter tudi končna skupna ocena zahtevnosti ture od I do VII. 


Višinski profil

Enostaven profil, ki ima namesto nadmorske višine na ordinatni osi podano relativno višino. Le zakaj?

 

Skice tur

Osnova so črno beli zemljevidi 1:50.000, na katerih je vrisan potek ture z rdečo barvo. Pohvala avtorju, ker je poskrbel, da je rdeča barva prosojna. Tako je zemljevid in s tem tudi skica popolnoma uporabna.


Tehnični opis tur

Opis, ki je kar podroben, je v obliki klasičnega besedila z nadmorsko višino in smerjo (levo, desno ...) v oklepaju. S puščicami (gor, dol) na začetku odstavkov pa je nakazan vzpon ali spust. Sicer so opisi večinoma dobri, z nekaj napakami in meglenimi navodili.


Paternu se je odločil za svojstven pristop. Za posamezne odcepe ne podaja razdalje (km), ampak samo nadmorsko višino, kar lahko štejemo za pomanjkljivost, saj je merjenje nadmorske višine velikokrat še manj natančno. Poleg tega nam višina ne pomaga pri zaporednih odcepih na enakih višinah (npr. izravnave).

 

 

   

 

1. Uvod

 

SLOVENIJA

2. Strme kolesnice

3. Veliki kolesarski vodnik po Sloveniji

4. Gorenjska, gorskokolesarski vodnik

5. Štajerska in Koroška

6. Kolesarski izleti po Sloveniji

7. S kolesom po Kraškem parku

8. Kolesarjenje med Pohorjem in Muro

9. Bohinj za gorske kolesarje

10. Vodnik Logaške kolesarske transferzale

11. S kolesom po okolici Ljubljane

12. S kolesom okoli Julijskih Alp

13. Kolesarske poti v občini Domžale

14. Koroška, gorskokolesarski vodnik

 

TUJINA

15. Moser Bike Guide 11 - Gardasee 1

16. Bike-Explorer Graubünden

17. Les 52 plus belles descentes a VTT ...

18. Nockberge - Bad Kleinkirchheim

19. Rad&Bike Pinzgau

20. Gennargentu in Mountain Bike

21. MTB & Bergwandern in Kärnten/Osttirol

22. Les Guides V.T.T - Corse du Nord

23. Alpi Giulie Orientali e Carso in MTB

24. Trentino in mountain bike

25. In mountain-bike dall'Ortles alle Dolomiti

 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


28. september 2004 

Copyright © Marjan Tkavc