MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Kolekcija jesen/zima

   

 

Kaj obleči v hladnih dneh?

 

1. Uvod

Poleti je enostavno. Vse kar potrebujemo so hlače in majica. No, če vozimo kje višje, potem pride prav še vetrovka. Ko pa se mesec september prevesi v drugo polovico, nam zagotovo ni dovolj toplo samo v majici in kratkih hlačah.

 

Žal je spisek opreme za hladne dni precej dolg. Iz svoje zaloge sem potegnil kar 26 različnih kosov, pa še bi najbrž lahko kdo kaj dodal. Marsikoga mine veselje do pedaliranja v hladnih dneh, ker bi moral imeti toliko reči. Res je, da večina drugih bolj običajnih športov zahteva manj oblačil in opreme. Mogoče lahko trdimo, da je gorsko kolesarstvo eden tistih športov, pri katerih se količina potrebne opreme z menjavo letnega časa drastično poveča.

 

In zakaj? Ker je gorsko kolesarstvo zelo aktiven šport z veliko potenja pri vzponih ter ravno obratno pri spustih, kjer pride do izraza veter zaradi velikih hitrosti, ki nas mokre lahko nahladi - v primerjavi npr. s tekom, kjer je hitrost relativno konstantna ne glede na vzpone ali spuste. Posledica tega je, da moramo biti kar se da natančno oblečeni. Ne smemo biti preveč oblečeni, ker se bomo prekomerno potili in nas bo potem nahladilo med spustom. To pomeni oblačenje v več tankih slojih, ki jih po potrebi hitro odstranjujemo ali dodajamo.

 

Na splošno morajo biti kolesarska oblačila kar precej oprijeto krojena, da se ne zatikajo za kolo. Za topla oblačila pa to še posebej velja, ker jih imamo ponavadi več na sebi. Seveda moramo paziti, da nam niso pretesna.

 

 

   

Okolica Borovnice

 

1. Uvod

2. Znoj

3. Veter in dež

4. Mraz in voda

5. Blato

6. Tema

 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc