MTBSlovenia.net

domov

pregled tur

navodila

kazalo

english   english

MANJ ZAHTEVNO

 

Kurešček

  28 km   788 m   1:45 h

 panorama

 tehnika vožnje

 orientiranje

 kondicija

ooooooo

ooooooo

ooooooo

ooooooo

Slovenia

Lepi tereni južno od Ljubljane ter konji in medvedi

 

V poletnem času se na hribčkih v bližnji okolici Ljubljane kar tare gorskih kolesarjev. Tako se občasno prileže skok na južno obrobje barja, kjer je še nekaj pozabljenih poti. Opisana tura vas popelje po lepih terenih pod Mokrecem, ki je vzhodni sosed bolj znanemu in dobro obiskanemu Krimu.

 

Izhodišče

Ig je kraj na obrobju Ljubljanskega barja, 10 km južno od Ljubljane.

 

Opis ture

Začnemo v Igu ter se po krajšem asfaltnem vzponu umaknemo na lepo gozdno cesto, ki je bila nekaj let nazaj kar precej grob kolovoz. Po mestoma strmem vzponu se tik pod vrhom Mokreca spustimo v lepo travnato dolinico med Mokrecom in Kureščkom. Po zložnem vzponu se ponovno skrijemo v senco gozda ter po prečenju glavne ceste nadaljujemo proti vrhu Kureščka. S travnikov tik pod vrhom je razgled na Ljubljansko barje najlepši. Z vrha nadaljujemo proti vasi Zapotok po kratkem, a lepem singletracku. V vasi se usmerimo nazaj proti Mokrecu. Vračamo se po severni strani travnate dolinice. Tod poti uporabljajo za jahanje s konji. Ker se konj lahko ustraši kolesarja ter tudi močno brcne, je potrebno jahača opozoriti od daleč, da se približujemo. Srečanje izvedemo po navodilih jahača. Možnost, da boste srečali konja ni prav zelo velika, vendar velja biti vseeno previden. Spust proti izhodišču poteka po smeri vzpona, kar se sliši nezanimivo. Vendar ni tako. Strmina je ravno pravšnja, tako da se da lepo "polagati" ovinke.

 

Različice

A1) Turo lahko podaljšamo tako, da v vasi Zapotok nadaljujemo s spustom proti Turjaku (pri št. 25 levo) ter se nato v smeri juga povzpnemo preko lepih kolovozov čez vasi Četež in Javorje nazaj na travnata pobočja pod Mokrecom (na opisano turo se priključimo pri št. 26). 

 

Spust iz Zapotoka proti Turjaku je najbolje izvesti po glavnem makadamu in ne po kolovozih, ki so vrisani na kartah, ker slednji vodijo mimo brloga lokalnega medveda. 

 

A2) Ker je tura lažja, lahko mimogrede obiščemo tudi grad Turjak na vrhu sosednjega hriba, do katerega vodi lep makadam.

 

A3) Nadalje se lahko pod Turjakom usmerimo po dolini rahlo navzdol nazaj proti Igu. Kar sploh ni slaba možnost, saj je večinoma lep makadam, ki ga je na žalost vsako leto manj.  

 

B) Vzpon na Kurešček je seveda možno izvesti tudi po glavni asfaltni cesti, ki pelje čez vas Golo, vendar jo zaradi prometa priporočam le tistim, ki jim primanjkuje svinca v pljučih.

-->

opis

OPIS

foto

FOTO  

skica

SKICA

PROFIL

kazipot

KAŽIPOT

 

 INFO

 Izhodišče

 

 Dolžina

 Čas

 Višinska razlika

 

 Višina izhodišča

 Max višina

 Voznost

Ig

 

28.02 km

1 h 45 min

788 m

 

324 m

833 m

100 %

 TEREN

 Singletrack

 Kolovoz

 Makadam

 Asfalt

 

0.6 km

12 km

10.4 km

5 km

 ZEMLJEVIDI

 DTK

 AS

 

št. 135 

str. 147 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


08. december 2003 

Copyright © Marjan Tkavc