MTBSlovenia.net

domov

pregled tur

navodila

kazalo

english   english

ZELO ZAHTEVNO

 

Nanos

 37 km   1480 m   4:30 h

 panorama

 tehnika vožnje

 orientiranje

 kondicija

ooooooo

ooooooo

ooooooo

ooooooo

Slovenia

Gora za zmogljive in zahtevne kolesarje

 

Z Nanosom sem se prvič srečal kot tretješolec, ko je naše planinsko društvo organiziralo predturo za poletni planinski tabor. Takrat so me pečine Nanosa popolnoma prevzele in name je Nanos naredi nepozaben vtis. Še danes, ko se peljem pod njim po avtocesti, z občudovanjem strmim v Plešo - strmo odrezan rob nad Razdrtim. Še bolj pa me kot gorskega kolesarja navdušujejo razgledna travnata pobočja, ki nudijo neverjetno zanimive in tudi zelo zahtevne prašne poti. Seveda se da na Nanos s kolesom povzpeti bolj lagodno kar po asfaltni cesti in nato še malo po sicer precej strmem makadamu. Vendar je cesta ob vikendih polna avtomobilov, ki smradijo čisti zrak neokrnjene narave na planoti.


Opisana tura je namenjena tistim gorski kolesarjem, ki jih poleg divje in kamnite narave navdušuje tudi tehnično zahtevna vožnja z gorskim kolesom in ki jim ni odveč porivanje kolesa, ko jim zmanjka moči ali primernega vzmetenja.

 

Najprimernejši čas je od oktobra pa tja do začetka aprila. Zaradi vročine in poletne velike zaraščenosti. Razen seveda ob snežni odeji.

 

Izhodišče

Razdrto je zelo znan in zelo majhen kraj. Znan je predvsem zaradi avtoceste. Tako tudi najlažje pridemo tja.

 

Opis ture

Začnemo v Razdrtem ter se napotimo čez avtocesto proti parkirišču, kjer puščajo avtomobile planinci za vzpon na Plešo. Na koncu makadama se začne prava veselica. Skoraj pet kilometrski singletrack bo navdušil vsakega bajkerja. Ni vam potrebno neprekinjeno buljit v kažipot. Vseskozi se držite od koles bolj zvoženih poti in ne zavijajte v dolino. Dejansko nikjer ne zavijemo levo in dol, razen pri št. 15 v kažipotu. Noro vožnjo prekine na srečo samo kilometrski vzpon po asfaltu - cesta, ki pelje na Nanos. Takoj na naslednji serpentini smo ponovno na off-road terenu ter od cerkvice Sv. Nikolaja tudi na singletracku. Od cerkvice pa do vasi Gradišče vozimo po markirani poti "Gradiška tura". 

 

Na planoto se povzpnemo mimo Plazu. Vožnja po kamniti in mestoma strmi mulatjeri je zelo zahtevna. Vse je večinoma vozno, vendar je potrebna konjska kondicija. Za marsikoga bo vožnja nemogoča in bo moral peš! Tod sledite markacije za Nanos in Abram kmetijo. Ko smo na planoti nas čakajo lepi makadami in za Nanos značilni razgledi. Zadnji del vzpona proti Vojkovi koči je običajen pristop s kolesom. Tudi spust nazaj v Razdrto ni od muh. Prvi del poteka natanko po trasi iz vodnika "Strme kolesnice" Marka Paternuja. Vsekakor je to spust za ekstremiste in daje turi piko na i. Zadnji del pa sem spremenil, tako da se ponovno ognemo asfaltu. Pred vasjo Strane zavijemo desno na divjo in opuščeno pot, ki pa je v celoti vozna in zanimiva. Preko prostranih travnikov z lepimi pogledi na opravljen spust se v vasi Veliko Ubeljsko vrnemo v civilizacijo ter po stranskem asfaltu do izhodišča.

 

Še opomba: Teren čez Plaz je slabo prevozen (majhne hitrosti oz. peš) in kolesarski števci tam odpovedo (ne merijo točno oz. sploh ne merijo). Zato je kažipot narejen tako, da se kilometri na vrhu planote ponovno začnejo z nič, v oklepaju pa so podani tudi skupni kilometri (to je pri št. 35).

 

Različice

A) Turo lahko primerno skrajšamo in si jo olajšamo tako, da se povzpnemo po asfaltu na planoto (s št. 22 na št. 42) - izvedemo samo vzhodni krog. Tako je tura neprimerno lažja od opisane. 

 

B) Če imate proti koncu spusta iz vrha dovolj divjine za zadnji del, lahko pri št. 54 zavijete levo proti vasi Strane ter se po asfaltu vrnete do Razdrtega  (glej skico).

 

C) Turo lahko začnemo tudi v Vipavski dolini v vasi Gradišče (št. 29).

 

D) Nadalje lahko izvedemo samo npr. zahodni krog - iz Podnanosa po asfaltu na št. 42 ter nato v obratni smeri mimo Plazu v vas Gradišče. V tem primeru bi se zahteven vzpon spremenil v lep in mestoma zahteven spust. 

 

E) Dodatno obstaja možnost bolj razglednega vzpona proti Vojkovi koči na vrhu, a precej bolj naporna, mimo cerkvice Sv. Jeronima - pri št. 45 desno.

-->

opis

OPIS

foto

FOTO  

SKICA

PROFIL

kazipot

KAŽIPOT

 

 INFO

 Izhodišče

 

 Dolžina

 Čas

 Višinska razlika

 

 Višina izhodišča

 Max višina

 Min višina

 Voznost

 Razdrto

 

 37.1 km

 4 h 30 min

 1480 m

 

 580 m

 1269 m

 270 m

 93 %

 TEREN

 Singletrack

 Kolovoz

 Makadam

 Asfalt

 

 14 km

 4 km

 15 km

 4 km

 ZEMLJEVIDI

 DTK

 AS

 

št. 148 , 149

str. 161 , 162

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


19. maj 2004 

Copyright © Marjan Tkavc