MTBSlovenia.net

domov

pregled tur

navodila

kazalo

english   english

SREDNJE ZAHTEVNO

 

Pekel

 44 km  1060  m  2:30 h

 panorama

 tehnika vožnje

 orientiranje

 kondicija

ooooooo

ooooooo

ooooooo

ooooooo

Slovenia

Po divjini nad Borovnico

 

Spomladanski čas je čas dežja in sonca. Blata je ponavadi v izobilju. Zato se bajkerji v tem obdobju držimo bolj makadamov ter tu in tam skočimo na kakšen bolj zanimiv krajši odsek, ki nam ne bo zabasal verige z blatom. Takšna je tudi opisana tura.

 

Izhodišče

Borovnica je manjši kraj na JZ robu Ljubljanskega barja, 20 km iz LJ. Dostop iz Vrhnike ali Podpeči.

 

Opis ture

Tura je speljana po hribovju okrog manjše kotline, v kateri kraljuje soteska Pekel. Iz Borovnice se povzpnemo na zahodni del samotnih predelov na Peklom ter naredimo zanko v smeri proti Cerknici. Vračamo se po vzhodnih pobočjih tik nad stenami nad kotlino, pri čemer se ognemo Rakitni (med različicami je opisana tudi možnost preko Rakitne). Teren je večinoma makadam. Zato je obisk primeren v zgodnji pomladi, ko je drugod še zelo mokro. Slednje ne velja za kratek gozdni odsek (glej različice). V zadnjem delu lahko turo popestrimo z obiskom Krimske jame. V kažipotu je opisan odcep.

 

Turo pričnemo pred pošto v kraju Borovnica ter se usmerimo proti Peklu. Lahko vozimo po glavni asfaltni cesti, lahko pa poiščemo makadam: po dobrih 100 metrih od začetka zavijemo levo pri kapelici (to je še v središču Borovnice) ter sledimo cesti, ki po nekaj zavojih postane lep makadam. Malo pred podhodom pod progo, se priključimo nazaj na glavno asfaltno cesto. V Brezovici se usmerimo v hrib čez Kapitov grič. Kmalu pridemo na makadam. Po zmernem vzponu dosežemo planoto, kjer je prava mreža makadamskih cest. Ker je veliko slepih, je za raziskovanje dobro imeti karto. Po prehodu čez vodo nadaljujemo z vzponom proti vasi Kožljek. Od tod je lep razgled proti Slivnici in Cerknici. Po krajšem spustu se čez vas Dobec pričnemo vračati nazaj proti Peklu. Sledi zanimivejši del poti po lepem in mestoma zahtevnejšem kolovozu. Po lepem makadamu nato mimo vasi Pokojišče počasi zaključimo zanko in nadaljujemo turo okrog Pekla. Sledi krajši vzpon ter odcep proti severu mimo Krimske jame. Tik preden se makadam konča poiščemo prehod po slabo prevoznem (po ravnem, vendar je zelo zaraščeno) in blatnem gozdnem kolovozu proti glavni cesti Cerknica - Rakitna. Po krajšem odseku na glavni makadamski cesti se vrnemo na mrežo stranskih gozdnih cest ter se mimo Rakitne preko grobega spusta vračamo proti Borovnici. Po krajšem delu makadama nas tik preden se dokončno spustimo v dolino čaka še lep spust po Kamikazah. To je pot širine kolovoza, vendar je kar precej zaraščena, zato je vožnja v stilu singletracka. V dolini se vračamo po isti poti.

 

Različice

A) Turo lahko precej skrajšamo tako, da izpustimo zanko - s št. 7 na št. 34. 

 

B) Če je mokro, se splača izogniti blatnemu prehodu čez gozd - pri št. 35 naravnost do glavne makadamske ceste Cerknica - Rakitna ter nato levo v smeri Rakitne. V tem primeru se priključimo nazaj na turo pri št. 41. 

 

C) Če se ne bi radi ognili Rakitne, lahko pri št. 42 nadaljujete naravnost po glavni makadamski cesti vse do Rakitne, kjer morate pri pošti zaviti levo proti Borovnici. Na turo se priključite pri št. 49. 

 

D) Tudi Kamikaz se lahko ognemo - pri št. 54 nadaljujemo po makadamu v dolino. Na turo se priključimo pri št. 55.

-->

opis

OPIS

foto

FOTO  

skica

SKICA

PROFIL

kazipot

KAŽIPOT

 

 INFO

 Izhodišče

 

 Dolžina

 Čas

 Višinska razlika

 

 Višina izhodišča

 Max višina

 Voznost

Borovnica

 

43.5 km

2 h 30 min

1060 m

 

305 m

920 m

100 %

 TEREN

 Singletrack

 Kolovoz

 Makadam

 Asfalt

 

2.6 km

5.2 km

25.7 km

10 km

 ZEMLJEVIDI

 DTK

 

 

 AS

 

št. 133, 134,

     151, 152

 

str. 145, 146,

      164,165 

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


08. december 2003 

Copyright © Marjan Tkavc