MTBSlovenia.net

domov

pregled tur

navodila

kazalo

english   english

MANJ ZAHTEVNO

 

Slivnica

 17 km   544 m   1:15 h

 panorama

 tehnika vožnje

 orientiranje

 kondicija

ooooooo

ooooooo

ooooooo

ooooooo

Slovenia

Kratka in lepa tura brez asfalta

 

Včasih se prileže kakšna krajša in lažja tura. Še posebej, če je vseeno lepa in bajkersko zanimiva. Hrib z imenom Slivnica, ki kraljuje nad Cerknico in Cerkniškim jezerom, je idealen za takšen izlet. Ker je blizu mesta, je prepreden s potmi, ki so za kolesa z jeznimi gumami nadvse primerne. Pokrajina v teh koncih je na splošno malo manj naseljena in tudi z asfaltom varčno ravnajo. Tako da je to izlet v pošteno naravo, ki ga lahko poleti zaključite s prijetnim in osvežujočim kopanjem v Cerkniškem jezeru, pozimi pa z drsanjem, saj je jezero ponavadi zamrznejno. Tura je primerna za vse letne čase. V mokrih obdobjih je blatno samo na prvem delu spusta, ki poteka po travnatem terenu.

 

Izhodišče

Martinjak je manjša vas 3 kilometre vzhodno od Cerknice, ob magistralnni cesti Unec - Rakek - Cerknica - Lož.

 

Opis ture

Zato da je vzpon ravno prav dolg, pričnemo v vasi Martinjak, ki je točno pod vrhom Slivnice, če gledamo z juga. Začeten kolovoz do glavne makadamske ceste nikakor ni dolgočasen, ravno prav je razgiban za začetek. Morebiti se vam bo dolgočasen zdel vzpon, ki sledi. Mestoma je makadam kar strm, tako da gozdna senca v poletni vročini še kako prav pride. Na vrhu oz. bolje rečeno pri koči pod vrhom, se lahko naužijemo lepih razgledov na Cerkniško jezero in celotno Notranjsko. Toda najlepše še sledi. Spust z vrha poteka po zahodnem travnatem grebenu in je eden lepših pri nas. V poletnem času moramo paziti na električne pastirje, ki jih je kar veliko in znajo biti zelo nevarni. V spodnjem delu se travnata podlaga zamenja z grobim in mestoma težje prevoznim kamnitim gruščem, ki pa dejansko samo popestri spust. V opisani turi se ne spustimo čisto do Cerknice, ampak se vrnemo na izhodišče po novejšem makadamu (včasih je bil to lep kolovoz). Orientacijsko je celotna tura zelo enostavna. Pri vzponu se na vseh večjih križiščih držimo levo, pri spustu pa sledimo shojeno pot. Tudi če uberemo kakšno drugo pot, v dolini ne bomo daleč od izhodišča, saj je celotno področje Slivnice relativno majhno.

 

Različice

Na Slivnico se lahko s kolesom povzpnemo skoraj na tisoč in en način. Začnemo lahko v Martinjaku, Grahovem, Cerknici in še kje. 

 

A1) Ko se bližamo vrhu, se lahko z makadama odcepimo levo na kolovoz in se potem po singletracku preko vrha Slivnice spustimo do koče (v kažipotu kot Varianta 1)

 

A2) Pri št. 13 v kažipotu lahko izberemo bolj grob in zahteven spust (v kažipotu kot Varianta 2)

 

A3) Pri št. 15 lahko zavijemo na severni del pobočja ter se spustimo po lepem travnatem singletracku (v kažipotu kot Varianta 3)

 

B) Glavno izhodišče za peš vzpon je iz Cerknice. Če začnemo od tu, se lahko priključimo na opisano turo (med št. 17 in 18) preko lepih in mestoma zahtevnih singletrackov. 

 

C1) Lahko se povzpnemo na vrh kar naravnost po pešpoti običajnega pristopa na vrh, ki je večinoma vozna, vendar je bolj primerna za spust 

 

C2) Lahko se na vrh povzpnemo tudi iz severne strani po makadamu. 

 

D) Če ste morda gorski kolesar, ki se z debelimi gumami rad pelje tudi po asfaltu in vas promet in smrad ne motita, potem lahko Slivnico po dolini obkrožite kar po glavni cesti Cerknica - Grahovo, ki je lepa in razgledna.

-->

opis

OPIS

foto

FOTO  

skica

SKICA

PROFIL

kazipot

KAŽIPOT

 INFO

 Izhodišče

 

 Dolžina

 Čas

 Višinska razlika

 

 Višina izhodišča

 Max višina

 Voznost

 

 Martinjak

 

 16.85 km

 1 h 15 min

 544 m

 

 590 m

 1090 m

 100 %

 TEREN

 Singletrack

 Kolovoz

 Makadam

 Asfalt

 

 3 km

 3 km

 11 km

 0 km

 ZEMLJEVIDI

 DTK

 AS

 

št. 152

str. 164, 165

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


26. marec 2004 

Copyright © Marjan Tkavc