MTBSlovenia.net

domov

pregled tur

navodila

kazalo

english   english

SREDNJE ZAHTEVNO

 

Senadole

  26 km   520 m   2:15 h

 panorama

 tehnika vožnje

 orientiranje

 kondicija

ooooooo

ooooooo

ooooooo

ooooooo

Slovenia

Raziščimo Kras dokler ga še imamo

 

Avtoceste so res udoben in hiter način, da z avtom nekam pridemo. Ko se vozimo z veliko hitrostjo sploh ne opazimo, da so avtoceste zelo široke in tako dobesedno uničijo ogromne površine narave. Kar presekajo pokrajino. Veliko lokalnih cest preneha obstajati, kolovozi se kar na enkrat končajo, da sploh ne govorimo o živalih in njihovih stezicah. Na vse to že od nekdaj opozarjajo naravovarstveniki. Dokler nisem obiskoval našega Krasa, se tudi nisem zavedal tega. Potem pa sem slišal, da bo šla avtocesta čez Podgorski Kras, ki mi je najbolj pri srcu... Šele sedaj vidim, kako narava izginja. Prekrasna travnata pobočja, ponavadi odeta v rumeno barvo, nad Osapsko dolino so razrita...

 

Dokler ni bilo avtoceste mimo Senožeč in dokler tod ni bilo toliko razno raznih daljnovodov, je bila pokrajina še veliko lepša kot je sedaj. Vendar jo je kljub temu vredno obiskati. Senadolska dolina, ki se razteza med Senožečami in Štorjami nad Sežano, je pozabljen biser narave. Na severu je odrezana z avtocesto, magistralna cesta do Sežane pa pelje ob njenem vzhodnem robu. Širše območje Senadolske doline predstavlja tipičen kraški teren, ki je povrhu vsega kar precej razgleden in bo očaral vsakega prahu predanega kolesarja. Pomlad je najlepši čas za obisk, ker se narava tod okoli hitreje zbudi kot drugje po Sloveniji.

 

Če vas daljnovodi zelo motijo, potem vam turo odsvetujem, ker namreč na celotnem območju med Sežano in Senožečami kar mrgoli daljnovodov. Sicer ne vem ali jih je tukaj res tako veliko ali pa so samo tako opazni. Kakorkoli že, obiščite in raziščite Kras, dokler ne bo prepozno. Sicer boste morali voziti slalom med daljnovodnimi "štangami".

 

Izhodišče

Senožeče je manjši kraj ob stari cesti na morje.

 

Opis ture

Naj najprej opozorim, da je orientiranje precej zahtevno in negotovo, ker pot vodi po kolovozih, ki so večinoma travnati in se tako slabo ločijo od okolice. No, če poti kje ne bi našli, ne boste imeli večjih težav, saj je celotno območje obdano z magistralnimi cestami, ki vas bodo varno pripeljale nazaj na izhodišče. Ne pozabite pa vzeti zemljevida s sabo na pot.

 

Iz Senožeč nas pot vodi najprej do prijetne kraške vasice Potoče. Potem se preko razglednih kraških travnikov počasi pričnemo spuščati v Senadolsko dolino, ki jo prečkamo vzdolžno, po lepih kolovozih. Slednji se proti koncu doline spremenijo v konjsko stezico, tako da je na turi tudi nekaj singletracka. Iz Štorij, kamor nas konjska stezica pripelje, se pričnemo počasi vračati z zložnim vzponom preko vasi Podbreže in Brestovica. Ravno med tema vasema je največ orientacijskih težav. V vsakem primeru lahko iz Podbreže v Brestovico pridete preko Povirja po asfaltu. Iz Brestovice sledi dolg in ne prestrm vzpon proti Čebulovici, kjer prečkamo avtocesto ter se po kolovozu dvignemo na makadamsko križišče pod Vremščico. Do izhodišča se nato vračamo preko vasi Gabrče.

 

Različice

Celotno področje je kar dobro prepredeno s kolovozi, zato je možnosti skoraj nešteto. Poleg tega je na Krasu tudi mreža markiranih poti za gorske kolesarje.

 

A) Če bi se radi ognili prehodom pod in nad avtocesto, potem lahko turo začnete pri št. 9. Na izhodišče se vrnete tako, da pri št. 42 zavijete levo.

 

B1) Marsikoga lahko moti spust na začetku ter vzpon na koncu. Turo lahko tako začnemo v vasi Štorje (št. 24). 

 

B2) Nadalje lahko spustimo prehode čez avtocesto - pri št. 41 gremo naravnost in navzdol po makadamu, ki nas pripelje do Senadol (glej skico).

 

C) Dolenja vas je tudi dobro in predvsem lepo izhodišče. Če začnemo v tej vasi, se na turo priključimo pri št. 8.

-->

opis

OPIS

foto

FOTO  

skica

SKICA

PROFIL

kazipot

KAŽIPOT

 

 INFO

 Izhodišče

 

 Dolžina

 Čas

 Višinska razlika

 

 Višina izhodišča

 Min višina

 Max višina

 Voznost

Senožeče

 

26.44 km

2 h 15 min

520 m

 

558 m

352 m

635 m

100 %

 TEREN

 Singletrack

 Kolovoz

 Makadam

 Asfalt

 

1.2 km

16.5 km

1.8 km

7 km

 ZEMLJEVIDI

 DTK

 AS

 

št. 164, 165

str. 179, 180

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


25. januar 2004 

Copyright © Marjan Tkavc