MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Postati gorski kolesar

   

 

Predvsem za začetnike!

 

Če želite postati gasilec, se včlanite v gasilsko društvo, če pa želite postati pravi gorski kolesar, pa za začetek preberite ta članek!

 

1. Uvod

Če boste vprašali povprečnega pravega gorskega kolesarja, "našminkanega" z najrazličnejšo čudno opremo, kako je postal to kar je, vam bo povedal nekako takole: "Najprej sem si kupil gorsko kolo in se vozil malo naokoli. Potem sem začel zahajati na stranske kolovoze in poti. Po nekaj grdih poletih čez balanco sem si nabavil prvo čelado. Ko so ture postajale daljše, sem si tazadnjo obložil še s čisto pravimi črnimi kolesarskimi hlačami, ki so bile tudi grdo oprijete. Zato se pa nisem več nevarno zatikal za sedež. V poletni vročini so mi roke drsele na gripih, zato je sledila nabava rokavic… Sedaj po nekaj letih imam ne vem že katero kolo, ki je za razliko od prvega ustrezne velikosti in kvalitete. Rokavičke imam s celimi prsti, hrbet pa se je spremenil v kameljega (vodni meh v nahrbtniku op.a.)…"


In res traja ponavadi kar nekaj časa preden postanemo pravi gorski kolesarji. Da bi vam bila pot manj trnova in morebiti krajša, bom poskušal na kratko predstaviti nekaj pomembnih začetnih zadev. Vse nejasne pojme poskusite poiskati v Bajkerskem leksikonu. Pri razumevanju razlag si pomagajte s slikami.

 

 

   

Klobuk pri Ljubljani

 

1. Uvod

2. Kakšno kolo?

3. Za koliko?

4. Kje kupiti kolo?

5. Kako kupiti?

6. Velikost

7. Prve nastavitve

8. Teža kolesa

9. Trdak ali "fully"?

10. Obvezna oprema

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc