MTBSlovenia.net

Prašne poti za kolesarje

english

pregled tur

navodila

slike

 

kako?

MTB leksikon

 

tujina

povezave

 

kontakt

kazalo

domov

 

Postati gorski kolesar

   

 

10. Obvezna dodatna oprema

V vsakem primeru ni kolo edina stvar, ki jo morate kupiti, da postanete pravi gorski kolesar. Brez čelade voziti je zelo nespametno in nevarno! Le-ta mora biti obvezno na glavi in ne na kolesu! Tako kot je streha sestavni del avtomobila (vsaj večine), je tudi čelada sestavni del gorskega kolesa. Tudi oprijete in podložene kolesarske hlače so skoraj nujne. Neoprijete hlače se vam bodo zatikale za sedež in omogočale nepozabne padce. Podloga pa dobro dene vašemu zadnjemu delu. Zagotovo je nujen kos oblačila tudi vetrovka, ki vas bo obvarovala pred vetrom pri spustih ter kratkotrajnimi mokrotami z neba.


SPD-ji

Naslednja zadeva so avtomatska pedala oz. "SPD pedala", ki omogočajo učinkovito vrtenje pedal in predvsem kontrolo nad kolesom pri spustih. Če imate navadna pedala in po možnosti še brez košaric, vam bo noga na grobem terenu kaj hitro zdrsnila s pedala in padec skoraj zagotovo sledi. SPD pedala (SPD = Shimano Pedaling Dynamics) delujejo podobno smučarskim vezem in jih boste pri dražjih kolesih že dobili zraven. Odpenjanje in zapenjanje SPD pedal lahko začetniku dela težave (padci), vendar brez panike! Odpenjanje in zapenjanje kar hitro postane podzavestno.


Rokavice

Ker potne roke lepo drsijo po "gripih" (ročaji), je uporaba rokavic nujna. Priporočam rokavice s celimi prsti, ker vam bodo zaščitili vaše dragocene prstke, ko boste pristajali po uspešnih poletih čez "balanco". 

 

Seveda se nakup in uporaba dodatne opreme s tem ne konča. Na kolo sodi še števec, košarice za bidon in bidoni (čutare), če ne boste uporabljali vodnega meha. Za odpravo na gorsko kolesarske ture potrebujete še manjši nahrbtnik, prenosen komplet orodja za nujna popravila, rezervno zračnico ali dve, majhno tlačilko, prvo pomoč, višinomer in kompas, nožič ter še kaj.

 

Pri pravem uživaškem gorskem kolesarjenju ne uporabljamo potovalnih torb in večjih nahrbtnikov, ker to predstavlja preveliko oviro pri premagovanju tehnično zahtevnih delov. Najbolje je, če na kolesu ni nič takega kar ni bilo že ob nakupu kolesa, razen zgoraj omenjenih drobnarij.

 

----

Naj vam na koncu  zaželim srečne prve korake v svet vožnje na lasten pogon po ne- asfaltnih poteh ter dodam dva nasveta:

  • če bo nakup gorskega kolesa začetek vaše rekreacije, potem začnite umirjeno, da ne bo vaše telo protestiralo (bolečine v kolenih, v križu, itd.)

  • vožnja po ne-asfaltnih poteh zahteva veliko vožnje stoje z rahlo pokrčenimi nogami, še posebej pri spustih, zato nikar za vsako ceno ne vztrajajte z ritjo na sedežu!

 

 

    

Dodatna oprema na kupu

 

1. Uvod

2. Kakšno kolo?

3. Za koliko?

4. Kje kupiti kolo?

5. Kako kupiti?

6. Velikost

7. Prve nastavitve

8. Teža kolesa

9. Trdak ali "fully"?

10. Obvezna oprema

 

 

 

 

 

na vrh | domovkazalo

english 


11. junij 2004 

Copyright © Marjan Tkavc